Friday, May 29, 2009

Timisoara sau orasul saruturilor!

Am fost in Timisoara intr-o delegatie singura. Imi amintesc cand eram mica si spuneam ca eu vreau sa ma mult la Timisioara, dintr-un motiv destul de pueril, acela ca este mai racoare aici.

Ei bine, as vrea sa incep prin a mentiona ca aceasta este o parere personala si ca nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu prea mi-a placut.

Este un oras al carui centru istoric s-a pastrat destul de mine si in care comunismul nu a demolat si nici nu a stricat chiar totul. Dar, este si un oras care ar putea fi mult mai mult, dar nu este. Are cladiri neingrijite, are spatii verzi neudate la timp...are trotoare nerefacute, Ok, in Bucuresti, se refac trotoarele din an in an fara ca sa fie neaparat nevoie si cu totii suntem revoltati ca ne cheltuiesc banii aiurea, dar totusi nu mi-as dori sa mai avem trotoare de pe vremea comunistilor.

E mare pacat. Ma asteptam la o atmosfera daca nu mai frumoasa, poate la fel ca in Sibiu. Ma asteptam la sa vad acei oamenii veseli, frumoasi pe care noi in admiram prin tara si stim ca dunt din Banat. Ei bine, nu i-am vazut...poate erau toti plecati prin tara. Am vazut in schimb oameni foarte tristi si ale caror fete erau echivalente cu simbolurile . Doar cand mancau o inghetata fata lor se transforma intr-o fata mai neutra. Ce s-a intamplat aici? Cred ca nici in Bucuresti nu sunt atat de multe persoane triste.

M-am plimbat destul de mult si sper sa fi acoperit o mare parte din centru si am obervat doua lucruri pozitive.

Primul este legat de multitudinea de parcuri si de verdeata. Nu am reusit sa numar parcurile centrala si nici nu cred ca acesta este scopul, dar le-am admirat. Ce mi-a placut in Timisoara este multitudinea de tineri indragostiti. Poate ar fi mai bine pentru Timisoara sa ne promoveze nu ca un centru economic modern – pentru ca aici are o concurenta mare din partea altor orase precum Cluj, Bucuresti, Iasi, Constanta ci ca un oras la iubirii. As putea sa-l recomanad pentru cei ce cred ca este rau sa dai banii in afara pe turism, adica pentru cei ce considera ca vacanta ideala este in Romania, ca pe o vacanta romantica. Este un parc plin de trandafiri, de aceea cred ca este mai bine sa vizitati Timispara vara si poate un sarut pe o banca sunt o bolta de trandafiri rosii va mai pune niste sare si piper intr-o relatie.

Al doilea lucru pozitv este mall-ul. Nu sunt fan al mall-urilor, nu cumpar din mall pentru ca mi se pare ca totul este foarte scump, dar imi place sa ma plimb prin mall pentru ca vedea cum incercam sa ne transformam in niste americani. Ca o parenteza, imi amintesc ca m-a uimit si m-a amuzat la acel moment, cand un prieten de-al lui George ne-a mentionat ca cei din Cluj au un mall mai frumos decat ce avem noi in Bucuresti. Trebuie sa recunosc nu am fost in mall-ul din Cluj, dar eu as adauga si ca cei din Timisoara au un mall mai frumoas. Poate o sa avem si noi un Iulius Mall in Bucuresti, pentru ca eu cred ca tine de brand. Revenind la mall-ul din Timisioara, as vrea sa mentionez ca nu m-a impresionat cascada artificiala, ci designul in sine. Faptul ca era destul de mult bazat pe lumina natura (fapt nevazut nici macar in birourile din Bucuresti). M-a mai impresionat terasa (desi m-au amuzat pomii plantati pe tereasa – cund o sa faca radacini o sa iasa din tavan-ul de la etajul anterior), locul de luat masa si forma in general.

In concluzie, Timisoara este un oras frumos, dar poate deveni si mai frumos. Trebuie doar sa se doreasca. In caz contrar, cred ca va deveni la fel ca Bucurestiul, unde cladiriile istorice sunt in paragina si nimeni nu are grija de ele.

No comments: